Experiment reuşit la Grădina Botanică Jibou – nufărul amazonian

Grădina Botanică din Jibou este unicul loc din ţară unde creşte şi se cultivă în exterior nufărul amazonian. Potrivit directorului Grădinii Botanice, Cosmin Sicora, această specie este crescută în lacurile din exterior, din Mica Grădină Japoneză lângă acvarii şi nu în seră. „Pentru că nufărul amazonian este mai sensibil şi are nevoie de temperatura apei de 27 de grade Celsius, s-au montat în apa în care creşte serpentine racordate la panouri ce folosesc energia solară pentru încălzirea apei. În felul acesta, plantele rezistă, fac frunze şi înfloresc. Este al doilea an când ne reuşeşte acest experiment, de cultivare în exterior. Toamna planta face seminţe şi se usucă, iar primăvarea se însămânţează în apa din seră, şi ulterior, se scoate afară”, a precizat Cosmin Sicora. Planta este specifică zonei Amazonului, are frunzele mari, cu diametrul de până la doi metri, cu marginile ridicate şi este renumită pentru faptul că poate susţine pe suprafaţa frunzelor câteva kilograme. Nufărul amazonian de la Jibou, este mai mic şi măsoară 80-100 de centimentri în diametru şi are deja flori albe. Specialiştii din cadrul Grădinii Botanice Jibou intenţionează să împărtăşească şi altor colegi această reuşită,şi anume, că nufărul amazonian poate fi crescut în condiţii exterioare şi în România.

Zeci de mii de vizitatori,
în primele şase luni

Pe lângă această plantă, grădina mai deţine câteva zeci de exemplare de nuferi obişnuiţi, de diferite culori (alb, galben, roşu). La această dată, aşa cum menţiona directorul Grădinii Botanice din Jibou pot fi admirate colecţiile de dalii, petunii, gladiole, muşcate aduse în acest an. Numărul vizitatorilor care au trecut pragul acestei unităţi de la începutul anului şi până acum este de 30.000, cu 20 la sută mai mare faţă de 2011. Cea mai aglomerată perioadă a fost în luna aprilie, în timpul săptămânii „Şcoala Altfel”, când mii de copii, părinţi şi cadre didactice au fost răsfăţaţi zilnic de frumuseţile Grădinii din Jibou.
Cercetătorii din cadrul Grădinii Botanice vor participa în perioada 5-10 august la cea de-a XIV-a ediţie a Simpozionului Internaţional „Procariote Fototropice” de la Porto (Portugalia). În cadrul celui mai mare congres ştiinţific din lume, jibouanii vor susţine lucrări axate pe prezentarea unui proiect aflat în derulare, respectiv, pentru producerea de bio-hidrogen prin utilizarea procariotelor.
Grădina Botanică din Jibou ar putea deveni pe viitor un ideal loc de muncă şi de cercetare, chiar dacă acum prea puţină lume este interesată de un job aici, pe considerent că oraşul este mic şi puţin atractiv. În prezent, fac practică aici, pe perioada vacanţei de vară, studenţi la biologie, bio-chimie, ştiinţe agricole şi veterinare din Cluj şi Iaşi. Totodată, se are în vedere ca personalul încadrat aici să fie foarte bine pregătit, în domniul cercetării ştiinţifice. Unitatea beneficiază de fonduri din autofinanţare (deoarece desfăşoară activităţi pentru public, oferă servicii de amenajare peisajeră petnru grădini şi parcuri) dar şi de la bugetul de stat, prin Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului.

Adela Farkas

One Thought to “Experiment reuşit la Grădina Botanică Jibou – nufărul amazonian”

  1. Anonim

    NU PANOURILE SOLARE INCALZESC APA CI SUTE DE METRI CUBI DE GAZ,PANOURILE AU FOST PRILEJ DE COMISION GRAS PT CINEVA

Leave a Comment